Έρευνα της Κομισιόν στη Mastercard για τις χρεώσεις διατραπεζικών συναλλαγών

0

Επίσημη έρευνα εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος της Mastercard με αφορμή τις χρεώσεις σε διατραπεζικές συναλλαγές. Η έρευνα κατευθύνεται στο να διαπιστωθεί τυχόν αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά της Mastercard, κατά παράβαση των οικείων διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η νέα έρευνα σε βάρος της Mastercard θα επικεντρωθεί σε χρεώσεις από διατραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές κατόχων πιστωτικών καρτών που δεν προέρχονται από ευρωπαϊκά κράτη. Επιπλέον, θα εξεταστούν οι κανόνες που ακολουθεί η Mastercard προς περιορισμό της δυνατότητας εμπόρων να αξιοποιήσουν καλύτερες υπηρεσίες από άλλες τράπεζες εντός της εσωτερικής αγοράς, καθώς και συναφείς επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Επιτροπή είχε κινητοποιηθεί και παλαιότερα –το 2007- για ορισμένες αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Mastercard στον τομέα των διατραπεζικών συναλλαγών, τις οποίες και είχε απαγορεύσει. Υπό εξέλιξη είναι σχετική έρευνα της Κομισιόν και για τις πρακτικές της Visa. Σε συνδυασμό με τις έρευνες για παραβάσεις του ανταγωνισμού, η Επιτροπή έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να προτείνει πριν το καλοκαίρι Κανονισμό για τις διατραπεζικές χρεώσεις στις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών.

Σχόλια