Έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

0

Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το καλοκαίρι του 2014.

Στην σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι η προκαταρκτική εξέταση δεν συνιστά καθεαυτή έρευνα, αλλά από αυτήν θα καθοριστεί στη συνέχεια εάν υπάρχει “βάσιμος λόγος” να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος προσώπων, είτε από την ισραηλινή είτε από την παλαιστινιακή πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνώρισε την αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αρχής γενομένης από τις 13 Ιουνίου 2014, ημερομηνία κατά την οποία το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.
 

Σχόλια