Έρευνα του FBI στο Ιράκ για τους μισθοφόρους της Blackwater

0

Ομάδα ερευνητών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) μεταβαίνει στο Ιράκ για να εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό της 16ης Σεπτεμβρίου όταν εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών που στοίχισε τη ζωή 11 Ιρακινών πολιτών.

Σύμφωνα με το FBI το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από την ερευνητική ομάδα να διαπιστώσει ένα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες κατά των εργαζομένων της αμερικανικής εταιρείας.

Η Επιτροπή Επίβλεψης και Κυβερνητικής Αναθεώρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, η οποία αναφέρει ότι η εταιρεία Blackwater έχει τα τελευταία τρία χρόνια απολύσει 122 υπαλλήλους – αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα έβδομο του εργατικού της δυναμικού στο Ιράκ- με την αιτιολογία της ανάρμοστης συμπεριφοράς, όπως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, όπλων και βία.

Η έκθεση, επίσης, αποκαλύπτει ότι εργαζόμενοι της Blackwater έχουν εμπλακεί σε 195 περιστατικά ανταλλαγής πυρών από το 2005. Στο 80% αυτών των επεισοδίων οι υπάλληλοι της Blackwater πυροβόλησαν πρώτοι παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιό τους με το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ρητά ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας.

«Τις περισσότερες φορές οι υπάλληλοι της Blackwater πυροβολούν ενώ είναι επιβιβασμένοι σε οχήματα και δεν επιστρέφουν στον τόπο του περιστατικού για να ελέγξουν ένα υπάρχουν τυχόν τραυματίες και θύματα», αναφέρει η έκθεση της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Blackwater, Έρικ Πρινς υπεραμύνθηκε, χθες, των χειρισμών της εταιρείας ενώπιον επιτροπής της γερουσίας.

Αποκάλεσε τους υπαλλήλους του «γενναίους και αποτελεσματικούς» και δήλωσε ότι έδρασαν σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Ο Έρικ Πρινς δήλωσε ότι η Blackwater έχει χάσει 30 υπαλλήλους και πρόσθεσε: «Είμαστε στόχοι των αδίστακτων εχθρών που έχουν σκοτώσει 3.800 Αμερικανούς και χιλιάδες αθώους Ιρακινούς».
Μέλος της επιτροπής της γερουσίας ρώτησε τον 38χρονο πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων αν προεδρεύει «σκιώδους μισθοφορικής δύναμης».
Η ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει συμβόλαιο για την προστασία των Αμερικανών διπλωματών εμμένει ότι στις 16 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι της ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Από το 2001 τα συμβόλαια που έχει συνάψει η Blackwater με υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν αποφέρει στην ιδιωτική εταιρεία έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει πληρώσει περισσότερα από 832 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες της Blackwater το διάστημα 2004 – 2006.

Σχόλια