Εργασιομανής Δικαστής 70 ετών εγκαταλείπει τα δικαστήρια για τη μάχιμη δικηγορία

0

Μόνο έλλειψη ζήλου για το αντικείμενό του δεν μπορεί να προσάψει κανείς στον εβδομηντάχρονο Oliver Wanger, ανώτερο δικαστή επί είκοσι χρόνια στην περιοχή Fresno της Καλιφόρνια.

Πρώην εισαγγελέας, ο Wanger διορίστηκε στη θέση του ομοσπονδιακού δικαστή το 1991 από την τότε κυβέρνηση του George H.W. Bush, ξεκινώντας μια διαπρεπή πορεία στην αμερικανική δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη πορεία όμως θα διακοπεί στις 30 Σεπτέμβρη 2011, οπότε και θα εγκαταλείψει τα γνωστά δικαστηριακά έδρανα για να επιστρέψει στη μάχιμη δικηγορία σε υψηλόβαθμη θέση στην εταιρεία Jones Henley. Ως  λόγους της παραίτησής του ο δικαστής μνημόνευσε τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας με τις ογκώδεις και πολυάριθμες δικογραφίες που είχε να αντιμετωπίσει. Στα σχέδιά του ωστόσο είναι η διδασκαλία νομικών μαθημάτων στο San Joaquin College of Law, στην ίδρυση του οποίου συνετέλεσε, ενώ φιλοδοξεί να διευρύνει τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας σε υποθέσεις περιβαλλοντικού δικαίου, δικαίου του νερού, συλλογικών αγωγών καταναλωτών και αδικοπρακτικές διαφορές.

Η συνταξιοδότηση του εργασιομανούς δικαστή δεν θα είναι όμως χωρίς επιπτώσεις για το δικαστικό σώμα το οποίο αφήνει. Αφενός είναι το πλήγμα της απώλειας ενός εξαιρετικά καταρτισμένου και με σπάνιο ήθος δικαστικού. Αφετέρου, όταν προήχθη στη βαθμίδα του ανώτατου δικαστή, ο Wagner αρνήθηκε να μειωθούν ποσοτικά οι υποθέσεις τις οποίες χειρίζεται, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει να δημιουργηθεί μία νέα θέση δικαστικού που θα διευκόλυνε όχι μόνον αυτόν αλλά και τους ήδη υπερφορτωμένους συναδέλφους του. Κατά συνέπεια, επειδή οι ανώτεροι δικαστικοί δεν αναπληρώνονται, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο ο φόρτος εργασίας του τμήματος της Ανατολικής Περιφέρειας της Καλιφόρνια, στο οποίο ήδη οι δικαστές έχουν στα χέρια τους τρεις φορές περισσότερες υποθέσεις από ότι ο μέσος όρος της χώρας.

 

Σχόλια