Ερντογάν: «Αναρμόδιο» το Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συνταγματική αναθεώρηση

0

Εξηγήσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφασή του να ακυρώσει την κυβερνητική μεταρρύθμιση που επέτρεψε στις φοιτήτριες να φορούν μαντίλες στο πανεπιστήμιο.

«Το να εμποδίζει κάποιος τη βούληση του κοινοβουλίου είναι μια στάση που αντιβαίνει στην εθνική βούληση», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του AKP.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να εξετάσει το περιεχόμενο μιας συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μόνο τις τεχνικές πλευρές της μεταρρύθμισης. Επισήμανε πως η αναθεώρηση ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και κατήγγειλε μια προσβολή των εξουσιών του κοινοβουλίου.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει σίγουρα να εξηγήσει γιατί εξέτασε το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην περίπτωση (της μαντίλας)», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η νομοθετική εξουσία ανήκει αποκλειστικά στην Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο). Ουδείς μπορεί να της αφαιρέσει αυτή την εξουσία και να μπει στη θέση των νομοθετών», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θεωρείται, όπως και ο στρατός, φρουρός του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτος, ακύρωσε τη μεταρρύθμιση την περασμένη Πέμπτη.

Σχόλια