Ερωτήσεις στον Ασάντ από τον επικεφαλής της έρευνας του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι

0

Ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι κατάφερε χθες να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ για να θέσει ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Ο Βέλγος δικαστής, Σερζ Μπράμερτζ, ρώτησε τον Ασάντ για τις εις βάρος του κατηγορίες, ότι δηλαδή είχε απειλήσει τον Ραφίκ Χαρίρι, σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του τον Αυγουστο του 2004.

Σύμφωνα με κατάθεση στην επιτροπή, ο Ασάντ επιδίωκε την επέκταση της θητείας του φίλα προσκείμενου στην Συρία προέδρου του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και είχε απειλήσει να συντρίψει όποιον σταθεί εμπόδιο. Ο Χαρίρι δεν επιθυμούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Η Δαμασκός έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και ο Μπασάρ αλ Ασάντ έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι είχε απειλήσει τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου.

Ο Σερζ Μπράμερτζ συνομίλησε και με τον αντιπρόεδρο της Συρίας, ο οποίος την εποχή της δολοφονίας του Χαρίρι (τον Φεβρουάριο του 2005) υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Ο Φαρούκ αλ Σαραά κατηγορείται ότι έχει καταθέσει ψεύδη σε επιστολή του προς την επιτροπή του ΟΗΕ.

Εκτιμάται ότι οι δύο συναντήσεις του Βέλγου δικαστή στη Δαμασκό θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο της επιτροπής διερεύνησης της δολοφονίας Χαρίρι, που έχει συμπληρώσει 10 μήνες προσπάθειας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σχόλια