Εσωτερική έρευνα στο MIT για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στη δίωξη του Schwarz

0

Ο 26χρονος Aaron Schwarz, ιδιοφυής προγραμματιστής και ακτιβιστής υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων, αυτοκτόνησε την Παρασκευή. Εναντίον του Schwarz είχαν κινηθεί ποινικές διαδικασίες από τις αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία της ηλεκτρονικής απάτης και της απάτης περί υπολογιστών. Αφορμή είχε αποτελέσει η συμπεριφορά του Schwarz να προχωρήσει σε παράνομο κατέβασμα και διάθεση στο διαδίκτυο επιστημονικών αρχείων της ακαδημαϊκής βάσης JSTOR, στην οποία είχε αποκτήσει πρόσβαση μέσω του δικτύου του MIT.

Μετά την είδηση της αυτοκτονίας η οικογένεια του νεαρού είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι οι ενέργειες των διωκτικών αρχών και του MIT έπαιξαν ρόλο στον θάνατό του. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως ο θάνατος του Schwarz δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία αλλά το προϊόν ενός ποινικού δικαιοδοτικού συστήματος που στοχεύει στον εκφοβισμό και στη διεύρυνση των διώξεων.

Ο Πρόεδρος του MIT χαρακτήρισε τον Αμερικανό λαμπρή ιδιοφυία και εξέφρασε την θλίψη του στην σκέψη για τον πιθανό ρόλο του Πανεπιστημίου σε μια σειρά γεγονότων με τέτοιου είδους τραγική κατάληξη. Προσέθεσε δε ότι έχει ζητήσει να ερευνηθεί εσωτερικά ο τρόπος με τον οποίο είχε διαχειριστεί το Πανεπιστήμιο το ζήτημα το 2010, ιδίως οι ενέργειες στις οποίες προέβη και τις επιλογές στις οποίες προχώρησε, σε σχέση και με τις πιθανές εναλλακτικές.

Σχόλια