Εσχάτη των ποινών για κατασκοπεία

0

Ο Ιρανός επιχειρηματίας, Αλί Αστάρι, καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ύστερα από δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες, όπως ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Πληροφοριών και μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«To επαναστατικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Αλί Αστάρι, κατάσκοπος του σιωνιστικού καθεστώτος, είναι Μοχαρέμπ (εχθρός του Θεού στη γη) και τον καταδίκασε σε θάνατο», είπε ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας του υπουργείου, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.
Ο Αστάρι, του οποίου η τηλεόραση έδειξε εικόνες καλύπτοντας το πρόσωπό του την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθη πριν από ενάμιση χρόνο. Η σύλληψή του έγινε τον Φεβρουάριο του 2007, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τον Αλί Αστάρι ως διευθυντή εταιρίας που πωλούσε συστήματα τηλεπικοινωνιών και ασφαλείας στην ιρανική κυβέρνηση. Κατηγορήθηκε ότι ασκούσε κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ, ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna. Ομολόγησε και ζήτησε επιείκεια.
«Ζητώ συγγνώμη από τον ιρανικό λαό και από οποιονδήποτε οργανισμό που έχω βλάψει εξαιτίας των πράξεών μου και ζητώ επιείκεια», είπε. Ο Αστάρι πρόσθεσε ότι είχε δεχθεί δάνειο 50.000 δολαρίων από ισραηλινούς πράκτορες.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε τις ομολογίες του κατάδικου στη δίκη του. Δήλωσε ότι είναι διευθυντής εταιρίας ειδικευμένης στις τηλεπικοινωνίες, ο οποίος εργάζεται μεταξύ Τεχεράνης και Ντουμπάι για «ειδικούς πελάτες στο Ιράν». Σύμφωνα με τον Αστάρι, η δραστηριότητά του «προσέλκυσε την προσοχή ορισμένων χωρών που ενδιαφέρονταν για την ταυτότητα των πελατών μας».
Είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με δύο πρόσωπα, τους Ζακ Σαρλ και Τόνι οι οποίοι τον κάλεσαν στην Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Ελβετία, καθώς δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα του.
«Μου έδωσαν εξοπλισμό εκ των οποίων έναν φορητό υπολογιστή και ένα δορυφορικό τηλέφωνο με τα οποία μπορεί κανείς να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα», είπε ο Αστάρι στη διάρκεια της δίκης.
Στόχος της επιχείρησης ήταν ο Αστάρι να παράσχει αυτούς τους εξοπλισμούς στους Ιρανούς πελάτες του, κάτι που θα επέτρεπε να τους κατασκοπεύουν. Ωστόσο εξήγησε ότι συνελήφθη πριν μπορέσει να τους πωλήσει.
Η απόφαση εναντίον του Αστάρι, ο οποίος μπορεί να την εφεσιβάλει, για να εκτελεστεί προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου. «Είναι μια αρχική απόφαση που χρειάζεται την τελική συμφωνία (του ανώτατου δικαστηρίου). Ο κατάδικος μπορεί να ασκήσει έφεση», σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Fars.

Σχόλια