Έτοιμη να ζητήσει αναγνώρισης υπόστασης κράτους από τον ΟΗΕ η Παλαιστίνη

0

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να θέλει να αιτηθεί αναγνώρισης νομικού καθεστώτος κράτους από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρά τις προσπάθειες της Αμερικής να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η αίτηση αναμένεται να κατατεθεί σε δύο εβδομάδες (19 Σεπτέμβρη) στα γραφεία του ΟΗΕ, και τυχόν εισδοχή της Παλαιστίνης στον οργανισμό θα σημάνει αυτομάτως αναγνώριση της κρατικής της οντότητας.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιστρατεύεται την κίνηση αυτή θεωρώντας ότι μόνο με άμεσες διαπραγματεύσεις –και όχι de facto διαμορφούμενες καταστάσεις- μπορούν να λυθούν οι επιμέρους διαφωνίες της Παλαιστίνης με το όμορο Ισραήλ. Σε πολύωρες συνομιλίες αμερικανών διπλωματών με τον Αμπάς κατέστη σαφές ότι η Αμερική θα ασκήσει βέτο στην κρίση του ζητήματος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η τετράδα που συντονίζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή -δηλαδή οι Ευρώπη, Αμερική, ΟΗΕ και Ρωσία- δεν έχει καταφέρει να βρει εναλλακτικό δρόμο ώστε να πείσει τον Αμπάς να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Η Παλαιστίνη ισχυρίζεται ότι θα το κάνει πρόθυμα, υπό τον όρο της επαναφοράς των συνόρων που ίσχυαν πριν το 1967, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ ίσως να υπονομεύσει τις συνομιλίες περί των συνόρων για αρκετά χρόνια, διότι η διαπραγματευτική ικανότητα των Παλαιστίνιων ηγετών θα δεσμεύεται κάθε φορά από τη βούληση του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ κάλεσε τον Αμπάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο, με τη βοήθεια των τεσσάρων ειρηνευτικών δυνάμεων. Από την πλευρά της η Παλαιστίνη δεν έχει καταστήσει σαφές πώς ακριβώς θα κινηθεί. Εκτιμάται ότι θα επιδιώξει πρώτα την ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να αναγνωριστεί ως κράτος μη-μέλος, σε καθεστώς απλού παρατηρητή, και κατόπιν θα καθορίσει εκ νέου τη στάση που θα κρατήσει.

 

Σχόλια