Έτοιμο το προσχέδιο της Αναθεωρητικής Συνθήκης

0

Έτοιμη σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων είναι η Αναθεωρητική Συνθήκη, η οποία θα αντικαταστήσει το ευρωσύνταγμα, όπως ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι ειδικοί επί νομικών θεμάτων κατέληξαν σε συμφωνία. Το σχέδιο της συνθήκης είναι έτοιμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Το κείμενο θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ στις στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου στη Λισσαβόνα.
Η Συνθήκη, αν εγκριθεί, πρόκειται αντικαταστήσει το ευρωσύνταγμα το οποίο απορρίφτηκε το 2005 με δημοψηφίσματα από τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ ήθελαν την Συνθήκη σαν ένα κείμενο περισσότερο περιεκτικό με περισσότερες εξουσίες στα τοπικά κοινοβούλια.
Η Βρετανία και η Πολωνία έχουν εκφράσει επί μέρους αντιρρήσεις για τις οποίες οι αρμόδιοι διπλωμάτες ελπίζουν να εξομαλυνθούν στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Η Πολωνία ζητά επίσης ομάδες μικρότερων χωρών της ΕΕ να έχουν δικαίωμα βέτο στην εφαρμογή των αποφάσεων για διάστημα μέχρι και τεσσάρων μηνών. Οι μεγαλύτερες χώρες δεν επιθυμούν την μόνιμη εφαρμογή της διάταξης.
Η Βρετανία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα ενώ η Πολωνία επιθυμεί να μην θιγούν οι διατάξεις του οικογενειακού δικαίου από την νέα Συνθήκη.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν πιέζεται να αποφασίσει την έγκριση της Συνθήκης με δημοψήφισμα αν και έχει απορρίψει την ιδέα.

Σχόλια