Έτοιμο του κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Λ.Δ του Κονγκό

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) απεφάνθη ότι θα ασκηθεί δίωξη για τρεις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και δύο κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εις βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζαν Πιέρ Μπεμπά.

Οι κατηγορίες αφορούν τις ενέργειες του στρατού του στη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2002 και 2003.

Ο Ζαν Πιέρ Μπεμπά αρνείται όλες τις εις βάρος του κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι πολιτοφυλακές δεν εκτελούσαν εντολές του όταν διέσχισαν τα σύνορα της χώρας του.

Ο Μπεμπά υπήρξε επικεφαλής κινήματος ανταρτών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου της χώρας μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους τέσσερις πολέμαρχους του Κονγκό που οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Προδικαστική επιτροπή δικαστών του ICC έκρινε ότι “υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να θεωρηθεί ο Ζαν Πιέρ Μπεμπά ποινικά υπεύθυνος για ανθρωποκτονίες, βιασμούς και λεηλασίες”, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ICC.

Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Μπεμπά υπαινίχθη ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες για να μην μπορέσει ο πελάτης του να θέσει υποψηφιότητα σε μελλοντικές εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σχόλια