Έτοιμοι να ομολογήσουν την ενοχή τους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

0

Ο φερόμενος ως “ιθύνων νους” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι του δήλωσαν ότι επιθυμούν να ομολογήσουν την ενοχή τους κατά τη διάρκεια προδικαστικής διαδικασίας σε στρατοδικείο του Γουαντάναμο.
Ωστόσο, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ δήλωσε αποφασισμένος να καθυστερήσει την ομολογία της ενοχής του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τη διανοητική κατάσταση των δύο εκ των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του.
Η έρευνα για την διανοητική κατάσταση των δύο κατηγορουμένων διετάχθη από το στρατοδίκη, Στίβεν Χένλεϊ.
Οι πέντε κατηγορούμενοι, σε περίπτωση καταδίκης για τους ρόλους που διαδραμάτισαν στις επιθέσεις του 2001, θα αντιμετωπίσουν την εσχάτη των ποινών.
Οι κατηγορούμενοι με επιστολή τους ζήτησαν να ακουστούν αμέσως από το δικαστήριο «για να ανακοινώσουν τις ομολογίες τους», πράγμα που ερμηνεύεται σαν ομολογία ενοχής.
Πρόσθεσαν ακόμα ότι θα αποσύρουν όλες τις αιτήσεις κατά της διαδικασίας που είχαν υποβάλει.
Ωστόσο, ο Μοχάμεντ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το δικαστήριο ή τους δικαστές ενώ εύχεται να καταδικαστεί και να εκτελεστεί για να γίνει μάρτυρας.

Ο Μοχάμεντ είχε δηλώσει στους ανακριτές του ότι σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι γνωστό αν η ομολογία του προήλθε μετά από βασανιστήρια ή όχι.
Στο δικαστήριο παραβρίσκονται και εννέα συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά δεν είναι μέσα στην αίθουσα που διεξάγεται η δίκη. Επίσης, δεν έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στους κατηγορούμενους.
Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά είναι απίθανο να αρχίσει πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αντιτίθεται στις δίκες στο Γουαντάναμο.

Σχόλια