Έτοιμος να τροποποιήσει το νόμο με τον οποίο διώκονται διανοούμενοι δηλώνει ο Ερντογάν

0

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη τελικά να τροποποιήσει το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη συγγραφέων και δημοσιογράφων.

Ο Έρντογάν δηλώνει έτοιμος να ακούσει προτάσεις, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί το νομικό πλαίσιο του άρθρου 301, με σκοπό να επιλυθούν τα «τυχόν» προβλήματα που προκύπτουν από την ασάφειά του.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηρισθεί, δεδομένου ότι σε αυτήν αναμένεται έντονη κριτική στην Αγκυρα για έλλειψη μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τη συνέχιση των διώξεων των συγγραφέων για «προσβολή του τουρκισμού», κατ εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν σημειώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά το επίμαχο άρθρο.

Σχόλια