Έτος συλλήψεων στην Κίνα για τρομοκρατία

0

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 82 φερόμενους ως «τρομοκράτες» από την αρχή του έτους στη μουσουλμανική περιοχή Σίντζιανγκ, αναφέροντας ότι τα πρόσωπα αυτά ετοίμαζαν επιθέσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε πέντε διαφορετικές οργανώσεις που θεωρούνται ύποπτες ότι συνωμοτούσαν για την υπονόμευση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, διευκρινίζει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας στο Ουρουμκί, πρωτεύουσα της επαρχίας.
Είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοινώνουν ένα συνολικό αριθμό συλλήψεων, μετά τις ανακοινώσεις τους των τελευταίων μηνών ότι απέτρεψαν αρκετές συνωμοσίες και σχέδια επιθέσεων που θα πραγματοποιούνταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (8-24 Αυγούστου).
Εξόριστες οργανώσεις Ουιγούρων, μουσουλμανική μειονότητα στην επαρχία Σίντζιανγκ, έχουν επανειλημμένα διαψεύσει την ύπαρξη μιας τέτοιας τρομοκρατικής απειλής στην επαρχία αυτή και κατηγόρησαν την κεντρική κυβέρνηση ότι υπερβάλλει ή εφευρίσκει την εν λόγω απειλή προκειμένου να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Την άποψη αυτή συμμερίζονται αναλυτές και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια