Ευθύνες και στην ΕΕ για την αύξηση των παράνομων μεταναστών

0

Ειδικότερα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια μεταναστατευτική πολιτική, η οποία θα έχει ως κεντρικό γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών ενώ παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φαίνεται, σύμφωνα με τον Crepeau, να αδυνατεί να διαχειριστεί τους ολοένα και περισσότερους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι «παγιδεύονται» στις μεσογειακές χώρες αναζητώντας διέξοδο προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Συγκεκριμένα, ο Fr. Crepeau αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο αυξανόμενος αριθμός των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα είναι κυρίως αποτέλεσμα αναποτελεσματικών ευρωπαϊκών πολιτικών και στρατηγικών» και προσθέτει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης ενός πνεύματος αλληλεγγύης και υπευθυνότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, στη διάρκεια της εννιαήμερης παραμονής του στη χώρα μας, μίλησε με αρκετούς αρμόδιους φορείς και στην έκθεσή του, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα συχνά κρούσματα βίας, τα οποία προέρχονται από ξενοφοβικά ένστικτα.

Τέλος, ο Fr. Crepeau σημείωσε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί συνεργασία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να χαραχθούν οι βασικοί άξονες μιας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής, προτάσσοντας πάντοτε το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών. Ο Fr. Crepeau επισκέφθηκε, εκτός από τη χώρα μας, την Ιταλία, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία και την Τυνησία και η έκθεσή του, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του προσεχούς έτους.

Σχόλια