Ευρωβουλευτές ζητούν τη μεταφορά της έδρας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

0

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναμένεται να στηρίξει την αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην υποχρεούνται να μετακινούνται μία φορά το μήνα στο Στρασβούργο.

Οι περισσότεροι εκ των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών θεωρούν ότι η μετάβαση, μαζί με τα γραφεία και το προσωπικό του σώματος, μία φορά το μήνα από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο αποτελεί τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Τα κόστη αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο εκπροσωπούνται 28 χώρες, είναι πλέον μεγαλύτερο σε αριθμό μελών αλλά και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων.

Οι κυβερνήσεις των «28» θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αλλαγή της Συνθήκης, ωστόσο η Γαλλία θα προτιμούσε η πόλη της να διατηρηθεί ως κοινή, με τις Βρυξέλλες, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περισσότερες από τις λειτουργίες της Ε.Ε. λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, μεταξύ αυτών και οι σύνοδοι κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των 28 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Το σημερινό σχήμα απαιτεί τη μηνιαία μετακίνηση 766 ευρωβουλευτών και περισσότερων από 3.000 υπαλλήλων του σώματος και των γραφείων τους για λίγες ημέρες στη γαλλική πόλη.

 

Σχόλια