Ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι η Ουκρανία συνεργαζόταν στις παράνομες πτήσεις της CIA

0

Ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών για τις καταγγελίες περί διατήρησης στρατοπέδων κράτησης και εκτέλεσης μυστικών πτήσεων υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA στην Ευρώπη, ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν την Ουκρανία.

«Υπάρχουν αδιάσειστα και συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που φέρουν την Ουκρανία να είχε παραχωρήσει μια στρατιωτική της βάση στην αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών», δήλωσε ο Σοσιαλιστής Ιταλός ευρωβουλευτής, Κλαούντιο Φάβα.

Ο Κλαούντιο Φάβα και ο Ιταλός συνάδελφός του, Τζιουλιέτο Κιέζα ανέφεραν ότι ανακάλυψαν τα στοιχεία σε απόρρητο έγγραφο της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το εν λόγω έγγραφο εμφανίζεται, επίσης, σε ντοκιμαντέρ της ρωσικής τηλεόρασης, το οποίο με πρωτοβουλία των Ιταλών ευρωβουλευτών προβλήθηκε σε δημοσιογράφους και ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Στο απόρρητο έγγραφο οι ουκρανικές αρχές εμφανίζονται να εγκρίνουν πέντε φορές την προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους στο έδαφός τους τον Αύγουστο του 2005.

Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το ίδιο αμερικανικό αεροσκάφος της CIA χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής του Αιγυπτίου κληρικού, Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο και της μεταφοράς του σε αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία και στη Γερμανία για ανακρίσεις.

Στο ρωσικό ντοκιμαντέρ οι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι είδαν ή συμμετείχαν στην ανέγερση φυλακής εντός στρατιωτικής βάσης της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η φυλακή είχε χωρητικότητα για δέκα κρατουμένους και δέκα φύλακες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις των Ιταλών ευρωβουλευτών «ανοησίες» και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω το γεγονός.

Ωστόσο, το ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει η Ουκρανία, να εξετάσει περαιτέρω τα νέα στοιχεία.

Επίσης, οι Ιταλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να διενεργηθεί σχετική έρευνα από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην τελική έκθεσή του το Ευρωκοινοβούλιο αποκάλυψε ότι έχουν γίνει 1245 πτήσεις της CIA στην Ευρώπη και περίπου 21 κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι ευρωπαϊκές χώρες “”έκλεισαν τα μάτια”” επανειλημμένως και δεν συνεργάστηκαν επαρκώς για την εύρεση της αλήθειας.

Της έκθεσης προηγήθηκαν ανακρίσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο εντάλματα για σύλληψη πρακτόρων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA (στην Ιταλία και την Γερμανία) και πολλές άλλες δράσεις που έλαβαν εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ερευνητικών επιτροπών.

Σχόλια