Ευρωκοινοβούλιο: Βάσεις για ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως σε τρεις εκθέσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας και ειδικότερα η μία εξ αυτών αφορά την αμοιβαία αναγνώριση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται ερήμην του κατηγορουμένου.

Η έκθεση του ευρωβουλευτή Αρμάντο Φράνκα υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 609 υπέρ έναντι 60 κατά και αποτελεί τη συνέχεια πρότασης επτά κρατών-μελών, για τη θέσπιση κοινών κανόνων αναφορικά με την (αμοιβαία) αναγνώριση και εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος in absentia.

Δεδομένου ότι οι δικαστικές διαδικασίες ποικίλλουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, σε πολλές περιπτώσεις δικών που διεξάγονται ερήμην ο πολίτης μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε για τη διαδικασία, είτε ότι δεν κλητεύθηκε σύμφωνα με τις αρμόζουσες διαδικασίες.

Για να μειωθεί η δικαστική αβεβαιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να καθοριστεί σε ποιες περιπτώσεις ένα Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων. Επίσης προτείνει την καλύτερη πληροφόρηση του κατηγορουμένου, το δικαίωμα επανάληψης της δίκης (ή έφεσης) και τη νομική εκπροσώπηση.

Οι άλλες δύο εκθέσεις αφορούν στην ενίσχυση τόσο της Eurojust (Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ με έδρα τη Χάγη), όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Σχόλια