Ευρωκοινοβούλιο: Έγκριση αυστηρού ψηφίσματος κατά της Ρωσίας

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο η ΕΕ καλείται στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της με τη Ρωσία, υπό το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης. Στο εν λόγω ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη, αναφέρεται ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα, λόγω των ηθελημένων παραβιάσεων των δημοκρατικών αρχών, των θεμελιωδών αξιών και του διεθνούς δικαίου, μέσω των βιαιοπραγιών της ρωσικής πλευράς.

Η ΕΕ απαιτείται να καταστρώσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, στηριζόμενο σε «μέσα μαλακής ισχύος», δηλαδή να συνεχιστεί η χρησιμοποίηση μη στρατιωτικών μέσων, για την παρεμπόδιση της υπονόμευσης της ΕΕ και της αποσταθεροποίησης των γειτονικών κρατών, εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να απέχουν της σύναψης διμερών συμφωνιών με τη Ρωσία, με τις οποίες απειλείται η ευρωπαϊκή ενότητα. Για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, απαιτείται να δημιουργηθεί άμεσα μία ισχυρή και κανονιστικά ρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα.
 
«Είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι πολίτες επιθυμούν ειρήνη και όχι πόλεμο. Η αλλαγή στη Ρωσία μπορεί και πρέπει να προέλθει εκ των έσω, αλλά παράλληλα, πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη ρωσική ηγεσία, ότι παραμένουμε ενωμένοι με τα θύματα  των επιθετικών ενεργειών της και με όσους υπερασπίζονται τις αξίες βάσει των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση», δήλωσε σχετικά ο Λιθουανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου, Gabrielius Landsbergis.