Ευρωπαϊκά κράτη ζητούν την επαναφορά της βίζα για τα βαλκάνια

0

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, μόνο οι γερμανικές αρχές έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες 2.435 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσαν οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, η αύξηση των Ρομά που εισέρχονται σε έδαφός τους, αιτούμενοι ασύλου, είναι ραγδαία.

Η απουσία βάσιμων λόγων που θα δικαιολογούσαν την χορήγηση ασύλου, σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επεξεργασία των σχετικών αιτημάτων, έχουν επιφέρει παράλυση των μηχανισμών χορήγησης ασύλου των ανωτέρω χωρών και την απώλεια σημαντικών κονδυλίων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Hans-Peter Friedrich, η κατάχρηση του θεσμού του ασύλου οδηγεί στην καθυστέρηση επεξεργασίας αιτημάτων προσφύγων που διαθέτουν πραγματικά τις προϋποθέσεις χορήγησης του. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αλβανία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα.

Η ενδεχόμενη επαναφορά της βίζα για ταξίδια από τις εν λόγω χώρες έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης η οποία πρότεινε αντ’ αυτού να αναλάβει τα έξοδα για 10.000 πρόσφυγες που ζητούν άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Βίνιαν Ρέντινγκ, εφιστά την προσοχή στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στις πατρίδες τους και στην πάταξη των διακρίσεων κατά της συγκεκριμένης φυλής. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί εθνικά σχέδια δράσης, τα οποία όμως πρέπει να ενισχυθούν, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Αντορ, με βασικό στόχο τη μείωση της μετανάστευσης των Ρομά και την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στις χώρες καταγωγής τους.