Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού

0

Στην διάσκεψη θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, τοπικές αρχές, εργαζόμενοι του τομέα άμεσης επαφής με ευάλωτα άτομα και ομάδες, Υπουργοί Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης της Γαλλίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων κρατών.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης θα συζητηθούν κυρίως προτάσεις για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, λόγου χάρη με την κατάρτιση τοπικών αστυνομικών για την ανίχνευση ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στον εξτρεμισμό.

Περαιτέρω, θα συζητηθούν προτάσεις για την παροχή βοήθειας στα θύματα τρομοκρατίας και την αξιοποίηση των εμπειριών τους ως εργαλείων πρόληψης. «Ο βίαιος εξτρεμισμός αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ. Συνιστά ένα όλο και μεγαλύτερο και αυξανόμενο μέλημα εσωτερικής ασφάλειας. Η τρομοκρατική απειλή έχει εν μέρει μετατοπιστεί από τις οργανωμένες ομάδες στα μεμονωμένα άτομα που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και των οποίων οι ενέργειες είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν. Πολλά διδάγματα μπορούν να αντληθούν από τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής και οι συστάσεις τους αποτελούν σημαντικά εργαλεία και συγκεκριμένες προτάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού» δήλωσε η Επίτροπος Cecilia Malmström.

Σχόλια