Ευρωπαϊκή Επιτροπή : διέκοψε την έρευνα περί κατάχρησης της βάσης δεδομένων της SWIFT

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε την έρευνά της όσον αφορά τις καταγγελίες περί κατάχρησης βάσης δεδομένων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για θεσμούς και εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα απέρριψε την έκκληση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανασταλεί η πρόσβασή της Ουάσινγκτον στην εν λόγω βάση.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως αποτυχία για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο είχε ζητήσει εντόνως να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ στην βάση δεδομένων της SWIFT, μέσω της οποίας παρέχεται στις αμερικανικές αρχές η δυνατότητα άντλησης δεδομένων για διεθνείς πληρωμές.

Η ΕΕ μοιράζεται με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεδομένα από τη συγκεκριμένη βάση, στην οποία καταγράφονται στοιχεία για εκατομμύρια συναλλαγές σε διεθνές επίπεδο καθημερινά, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και καταπολέμησης της χρηματοδότησής της.

Η συμφωνία βάσει της οποίας χορηγήθηκε πρόσβαση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στη εν λόγω βάση δεδομένων εντάσσεται στην συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για Εσωτερικά θέματα, δήλωσε όμως ότι δεν ανακαλύφθηκε καμιά απόδειξη κατασκοπείας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως κλείνει τις επίσημες διαβουλεύσεις που είχαν αρχίσει με τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ, ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι «οι πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να καθησυχαστούν ότι τα δεδομένα τους προστατεύονται και οι εταιρείες χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες γίνονται σεβαστές και επιβάλλονται».

Σχόλια