Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρου η 10η Δεκεμβρίου

0

Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων των κρατών της Ευρώπης (CCBE) καθιερώνει για πρώτη φορά, από φέτος, την 10η Δεκεμβρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρου, προκειμένου να τιμήσει τις κοινές αρχές του δικηγορικού σώματος και τον ρόλο του στην προώθηση του κράτους δικαίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε έτσι ώστε να συμπίπτει και με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καθιερώθηκε αρχικά το 1950 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, που εκπροσωπεί πάνω από 1.000.000 Δικηγόρους σε όλη την ήπειρο, στοχεύει στην καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας του Δικηγόρου για την προώθηση των βασικών αρχών του δικηγορικού λειτουργήματος, όπως το επαγγελματικό απόρρητο δικηγόρου – πελάτη, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών καθώς και η συμβολή των δικηγόρων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού βρίσκεται το θέμα της σχέσης εμπιστοσύνης Πελάτη – Δικηγόρου και πώς αυτή η σχέση επηρεάζεται με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις μεθόδους μαζικής επιτήρησης των ηλεκτρονικών δεδομένων των πολιτών που χρησιμοποιούν ορισμένες κυβερνήσεις. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι κάθε κράτους – μέλους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο οργανώνουν εκδηλώσεις και ομιλίες για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικηγόρου.

 
 

Σχόλια