Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση – σταθμός για τις αναμεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων στην ΕΕ

0

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, η Football Association Premier League (FAPL) η οποία έχει τη διαχείριση της Premier League, της πρώτης κατηγορίας του επαγγελματικού πρωταθλήματος των αγγλικών ποδοσφαιρικών συλλόγων και εμπορεύεται τα δικαιώματα τηλεοπτικής μεταδόσεως των αναμετρήσεων αυτού του πρωταθλήματος, παρέχει σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, μετά από ανοικτό διαγωνισμό, αποκλειστικό δικαίωμα απευθείας μεταδόσεως των αγώνων της Premier League για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Επειδή δε η περιοχή αυτή αντιστοιχεί συνήθως σε ένα και μόνο κράτος-μέλος, οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες που μεταδίδουν οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί του κράτους-μέλους στο οποίο κατοικούν.

Προκειμένου δε να προστατευθεί αυτή η εδαφική αποκλειστικότητα και να καταστεί αδύνατη η λήψη των εκπομπών εκτός του οικείου κράτους-μέλους, κάθε ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αναλαμβάνει, να αναμεταδίδει κρυπτογραφημένο δορυφορικό σήμα και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα στους συνδρομητές που κατοικούν στην περιοχή η οποία ρητά αναφέρεται στη σχετική άδεια.

Κατά συνέπεια, η σύμβαση παραχωρήσεως αδείας απαγορεύει στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να διανέμουν κάρτες αποκωδικοποιητή σε πρόσωπα που επιθυμούν να παρακολουθούν τις εκπομπές τους εκτός του κράτους-μέλους για το οποίο παραχωρείται η άδεια.

Παρά τη σχετική πρόβλεψη-απαγόρευση ορισμένα καφέ-εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αλλοδαπής προελεύσεως κάρτες αποκωδικοποιήσεως, τις οποίες παραδίδει ελληνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στους συνδρομητές του στην Ελλάδα, για να έχουν πρόσβαση στους αγώνες της Premier League. Αγοράζουν, δηλαδή τις κάρτες και αποκωδικοποιητή από κάποιον προμηθευτή σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που χρεώνει το Sky, κάτοχος της αδείας εκμεταλλεύσεως των δικαιωμάτων αναμεταδόσεως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η πρακτική δεν είναι παράνομη και διαπιστώνει ότι «εθνική ρύθμιση η οποία απαγορεύει την εισαγωγή, την πώληση και τη χρήση καρτών αποκωδικοποιήσεως αλλοδαπής προελεύσεως αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από τον σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε από τον σκοπό της ενθαρρύνσεως της προσελεύσεως του κοινού στα γήπεδα ποδοσφαίρου».

Υπενθυμίζεται ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την προσφυγή μιας ιδιοκτήτριας παμπ στην Αγγλία, η οποία χρησιμοποίησε ελληνικό συνδρομητικό «κανάλι» για να προβάλει παιχνίδια της Premier League και όχι βρετανικό, που είναι πολύ πιο ακριβό (118 λίρες έναντι  448).

Η εταιρεία κάτοχος των δικαιωμάτων του αγγλικού πρωταθλήματος προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια και αρχικά πέτυχε να της επιβάλει πρόστιμο 8.000 λιρών. Η ιδιοκτήτρια της παμπ, όμως, προσέφυγε με τη σειρά της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που κατέληξε στην παραπάνω απόφαση, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Κείμενο Αποφάσεως C-429/08

Κείμενο Αποφάσεως C-403/08

Σχόλια