Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Εισήγηση για αποκλεισμό του κοινωνικού ντάμπινγκ

0

Ο Νομικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Πάολο Μενιότσι, εισηγήθηκε υπέρ της δυνατότητας των εργατικών ενώσεων να προχωρούν σε συλλογική δράση, προκειμένου να αποτρέψουν πρακτικές κοινωνικού ντάμπινγκ.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι τα συνδικάτα, μπορούν να αναλάβουν δράση προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά μίας επιχείρησης στο εξωτερικό, καθώς και να αναγκάσουν τους εργοδότες να ακολουθούν τα εγχώρια στάνταρντ στην πληρωμή ξένων εργαζομένων, πάντα όμως υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Οι θέσεις του νομικού συμβούλου, Πάολο Μενιότσι, ανταποκρίνονται στα αιτήματα των εργατικών συνδικάτων να περιοριστεί το λεγόμενο κοινωνικό ντάμπινγκ, η πρακτική δηλαδή των επιχειρήσεων να αναζητούν φθηνότερα εργατικά χέρια.

Η εισήγηση έγινε στο πλαίσιο εκδίκασης της αγωγής μίας λετονικής επιχείρησης κατά σουηδικών εργατικών συνδικάτων. Τα συνδικάτα μπλόκαραν τα σχέδια της επιχείρησης στη Σουηδία, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται σε λίγους μήνες. Συνήθως ωστόσο γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις.

Σχόλια