Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Άρση της ασυλίας της Marie Le Pen

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε, μετά από τη διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας, τη βουλευτική ασυλία της Marie Le Pen, προκειμένου να επιτραπεί η δίωξη της στη Γαλλία για υποδαύλιση ρατσιστικού μίσους.
Η σχετική απόφαση, η οποία πάρθηκε από τους ευρωβουλευτές κατά πλειοψηφία, βρίσκεται σε σύμπνοια με την εισήγηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόκειται να φέρει την πολιτικό αντιμέτωπη με τη γαλλική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα η Marie Le Pen αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποδαύλιση και υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, λόγω ρατσιστικών σχολίων που είχε κάνει σχετικά με τις θρησκευτικές συνήθεις των μουσουλμάνων το 2010. Εάν κριθεί ένοχη για τις εν λόγω κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως ενός έτος και χρηματική ποινή ύψους 45.000 ευρώ.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι το 1998 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε άρει και την ασυλία του πατέρα της Le Pen, Jean Marie Le Pen, λόγω ανάλογου εμπρηστικού σχολίου, το οποίο κρίθηκε ότι υποβάθμιζε την ιστορική σημασία του Ολοκαυτώματος.