Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής: «Ναι» σε ομοφυλοφιλική έκθεση φωτογραφίας, σε κτίριο της ΕΕ

0

Υπέρ της φιλοξενίας φωτογραφικής έκθεσης, ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, σε κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κ. Νίκος Διαμαντούρος.
Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας με θέμα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, που διοργάνωσε η ILGA Europe σε κτίριο της Κομισιόν, υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Viviane Reding, το Μάιο του 2011. Την εκδήλωση αυτή ακολούθησε καταγγελία πολίτη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι η φιλοξενία της επίμαχης έκθεσης σε κτίριο της Κομισιόν, συνιστά διάκριση σε βάρος των πολιτών της Ένωσης, οι οποίοι δε συμμερίζονται τις απόψεις που προέβαλε η έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε, ότι φιλοξένησε την έκθεση στο πλαίσιο της νομικής υποχρέωσης της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων και ειδικότερα για την καταπολέμηση της ομοφοβίας, τονίζοντας, ότι αυτό δε συνεπάγεται ενστερνισμό όλων των μηνυμάτων της έκθεσης.
Ο κ. Διαμαντούρος, με τη σημερινή του απόφαση [link], έκρινε, ότι ορθώς η Επιτροπή φιλοξένησε την επίμαχη εκδήλωση, για τους λόγους που εξέθεσε, ωστόσο τόνισε, ότι στο μέλλον θα πρέπει να καθίσταται σαφές, ότι η φιλοξενία μίας έκθεσης από ένα κοινοτικό όργανο, δε σημαίνει απαραιτήτως την έγκριση όλων των μηνυμάτων της.