spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕυρωπαϊκή και παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής, 10 Οκτωβρίου 2022

Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής, 10 Οκτωβρίου 2022

Κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης

spot_img

Επ’ ευκαιρία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ημέρας κατά της θανατικής ποινής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης επαναλαμβάνουν κατηγορηματικά την απερίφραστη αντίθεσή τους στη θανατική ποινή πάντοτε, παντού και σε όλες τις περιστάσεις.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την εικοστή επέτειο από τη θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου αριθ. 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις. Συγχαίρουμε όλα εκείνα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ) που έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή σε όλες τις περιστάσεις και καλούμε τα δύο τελευταία κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στο εν λόγω πρωτόκολλο —την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν— να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Η σταθερή μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο του αριθμού των κρατών που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή επιβεβαιώνει τη διεθνή τάση εγκατάλειψης αυτής της σκληρής, απάνθρωπης και αναποτελεσματικής τιμωρίας. Μια μειοψηφία 18 κρατών, ήτοι το 9% του συνολικού αριθμού των κρατών μελών του ΟΗΕ, εξακολούθησε να πραγματοποιεί εκτελέσεις το 2021. Καλούμε τα εν λόγω κράτη να επιβάλουν μορατόριουμ στη θανατική ποινή ως πρώτο βήμα για την κατάργησή της.

Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζουν απερίφραστα τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Ντονέτσκ. Τονίζουμε ότι οι ποινές αυτές ήταν ασυμβίβαστες τόσο με το ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης, και χαιρετίζουμε με ανακούφιση την απελευθέρωση των καταδικασθέντων. Ομοίως, αποδοκιμάζουμε την πολιτικά υποκινούμενη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας —με την οποία επεκτείνεται η θανατική ποινή σε «απόπειρες τρομοκρατικών πράξεων», με απώτερο σκοπό να στοχοποιηθούν πολιτικοί αντιφρονούντες— και καλούμε τις αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή. Καλούμε επίσης τη Σιγκαπούρη, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που πρόσφατα αύξησαν τον αριθμό των εκτελέσεων να εναρμονιστούν με την παγκόσμια τάση και να εγκαταλείψουν τη χρήση αυτής της απάνθρωπης τιμωρίας.

Η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαίρουν το Καζακστάν για την επικύρωση του Δεύτερου Προαιρετικού Πρωτοκόλλου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο αποσκοπεί στην κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως. Συγχαίρουμε επίσης την Παπούα Νέα Γουινέα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ισημερινή Γουινέα για το γεγονός ότι φέτος κατάργησαν τη θανατική ποινή.

Η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι εγγενές στοιχείο της θανατικής ποινής. Ο εγκλεισμός σε πτέρυγα μελλοθανάτων συμβάλλει στη μακροχρόνια κατάπτωση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας του ατόμου. Η ψυχική οδύνη που προκαλεί η αναμονή της εκτέλεσης και οι βάναυσες μέθοδοι εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται αντιβαίνουν στο άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, όπως παγίως αναγνωρίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης παροτρύνουν όλα τα κράτη να προσχωρήσουν στην παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια, η οποία θεσπίστηκε το 2017 και στην οποία επί του παρόντος συμμετέχουν 62 κράτη, τα οποία έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν το εμπόριο ειδών που χρησιμοποιούνται για την τέλεση βασανιστηρίων και την εκτέλεση θανατικών ποινών.

Η θανατική ποινή συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκληματικότητα. Κανένα νομικό σύστημα δεν είναι απαλλαγμένο από δικαστικά σφάλματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αθώων ζωών. Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τη θέση αυτή έως ότου παύσει να εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

spot_img

Lawjobs