Εξαγγελίες της Τουρκίας για αλλαγή του νόμου για τα βακούφια

0

Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καλείται το τουρκικό Δημόσιο να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ακίνητο που είχε απαλλοτριώσει το 1974 ή να καταβάλει αποζημίωση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μεχμέτ Αλί Σαχίν εξήγγειλε αλλαγές στον νόμο περί βακουφίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαχίν, υποστήριξε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση «μία νέα κατεύθυνση», ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι ο νόμος περί βακουφίων είχε ψηφιστεί στην εθνοσυνέλευση, όμως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αχμέτ Σεζέρ άσκησε βέτο, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικός.

Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η επανεξέταση του νομοσχεδίου στην εθνοσυνέλευση και η εκ νέου αποστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να το εγκρίνει.

Ο κ. Σαχίν έκανε γνωστό πως το θέμα θα συζητηθεί προσεχώς στο υπουργικό συμβούλιο ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα αποτελέσει προηγούμενο και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, καθώς θα αναγκαστεί να καταβάλει υψηλά ποσά αποζημίωσης.

Σχόλια