Εξαρθρώθηκε πυρήνας της ΕΤΑ

0

Η αστυνομία της Ισπανίας συνέλαβε εννέα ύποπτα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, ΕΤΑ σε επιχειρήσεις που οδήγησαν στην διάλυση του «ενεργότερου πυρήνα» της οργάνωσης, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα.
Ο «Πυρήνας του Βισκαϊκού», τα μέλη του οποίου ήταν «τα περισσότερο ενεργά, δυναμικά και καταζητούμενα»μεταξύ όλων των δομών της ΕΤΑ, ευθύνεται για τις περισσότερες από τις επιθέσεις της οργάνωσης αφότου αυτή τερμάτισε την 14μηνη κατάπαυση του πυρός, τον Ιούνιο του 2007,ανέφερε ο Ρουμπαλκάμπα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Αρκάιτζ Γκοϊκοετσέα,28 ετών,ένα από τα πλέον καταζητούμενα μέλη της ΕΤΑ και πιθανολογούμενος ηγέτης του πυρήνα.
Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Χώρας των Βάσκων.Δύο άτομα συνελήφθησαν στο θέρετρο Φουενγκιρόλα (νότια) και στην Γαλικία (βορειο-δυτικά). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αρκετές γυναίκες.
Η αστυνομία έκανε έρευνες σε αρκετές διευθύνσεις, κατάσχεσε έγγραφα και πλαστές ταυτότητες καθώς και τέσσερα όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ραδιοσταθμούς. Ο Γκοϊκοετσέα καταζητείτο από το 2003.
Οι συλλήψεις αποτελούν ένα «ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση και αποτρέπουν μελλοντικές επιθέσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.
Ο «Πυρήνας του Βισκαϊκού» θεωρείται υπεύθυνος για μία σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων, δικαστηρίων, γραφείων πολιτικών κομμάτων και άλλων στόχων μετά το τέλος της εκεχειρίας. Στη σοβαρότερη επίθεσή του, βομβάρδισε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο Λεγκουτιάνο, τον Μάιο, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας αστυνομικός.

Σχόλια