Εξάρθρωση Αλβανικής εγκληματικής οργάνωσης από Eurojust και Europol

0

Οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων για διακίνηση ναρκωτικών, λαθρομετανάστευση και χρήση πλαστών εγγράφων, δραστηριοποιούνταν σε περιοχές των συνορευουσών χωρών Γαλλίας, Γερμανίας και Ελβετίας.

Για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης συνεργάστηκαν, εκτός από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, και οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες Eurojust και Europol που συγκρότησαν κοινή ομάδα έρευνας.

Η κοινή ομάδα έρευνας, που χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια της Eurojust, της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρείχε συνεχή υποστήριξη στις αστυνομικές αρχές των τριών χωρών, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή και διασταύρωση πληροφοριών και την ταυτόχρονη ανάλυσή τους. Οι 400 συνολικά αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, προέβησαν σε ταυτόχρονες συλλήψεις και έρευνες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης, πολυτελή αυτοκίνητα και χρήματα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες Eurojust και Europol προωθούν την συγκρότηση κοινών ομάδων έρευνας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αυτές συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διεθνή και δικαστική συνεργασία. Από το 2011 ιδρύθηκε μάλιστα, Γραμματεία του Δικτύου Κοινών Ομάδων Έρευνας, ενώ την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε η ετήσια συνάντηση των εθνικών εμπειρογνωμόνων.