Εξετάζεται αίτημα έκδοσης του “εμπόρου του θανάτου” στις ΗΠΑ

0

Σε δικαστήριο της Μπανγκόκ ξεκίνησε ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν ο Ρώσος φερόμενος ως έμπορος όπλων, Βίκτορ Μπουτ θα πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Μπανγκόκ στις 6 Μαρτίου, στην οποία Αμερικανοί πράκτορες προσποιήθηκαν ότι ήταν αγοραστές όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγγείλει τέσσερις κατηγορίες για τρομοκρατία εις βάρος του Ρώσου, τον οποίο, επίσης, κατηγορούν ότι προμήθευε με όπλα το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Ο επονομαζόμενος “έμπορος του θανάτου” από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αρνείται τις εις βάρος του κατηγορίες. Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Μπουτ στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στην προβληματική υπερασπιστική ομάδα του Ρώσου. Ο πρώτος δικηγόρος του αποχώρησε λόγω προβλημάτων υγείας και ο δεύτερος δεν εμφανίστηκε ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο νέος δικηγόρος υπεράσπισης του Βίκτορ Μπουτ υποστηρίζει ότι η έκδοση του πελάτη του δεν είναι εφικτή επειδή, όπως λέει, η σύλληψη του Μπουτ στην Ταϊλάνδη ήταν παράνομη.

Ωστόσο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι αυτή είναι μια παράμετρος, η οποία θα εξεταστεί αργότερα.

Ο 41χρονος Βίκτορ Μπουτ εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ και αν κριθεί ένοχος θα αντιμετωπίσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Σχόλια