Έξοδος από την επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος, για έξι κράτη-μέλη της ΕΕ

0

Κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατάφεραν να μειώσουν το έλλειμμά τους έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την έξοδό τους από το καθεστώς επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Σλοβακία, μέλη της ευρωζώνης, καθώς και η Δανία και η Ολλανδία.
Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τελικά επικυρώσει τις προτάσεις της Επιτροπής, ο αριθμός των κρατών της ΕΕ τα δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων κρίνονται υπερβολικά θα περιοριστεί σε 11 από 17, που ήταν ως τώρα.

Οι υπόλοιπες 11 χωρες είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Βρετανία. Η Μάλτα αναμένεται να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμά της, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Κροατία έχουν περιθώριο ως το 2016.

«Οι προσπάθειες και οι θυσίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να αποδίδουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες.

Μέχρι στιγμής οι χώρες που δεν έχουν ενταχθεί σε επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

 

Σχόλια