Φλόριντα: Καταδίκη της RJ Reynolds σε αποζημίωση 23,6 δισ. δολαρίων

0

Δικαστήριο στη Φλόριντα καταδίκασε την αμερικανική καπνοβιομηχανία RJ Reynolds να πληρώσει 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ως αποζημίωση στη χήρα καπνιστή, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει επιδικαστεί ποτέ υπέρ ενός και μόνο ενάγοντα, στην ιστορία της συγκεκριμένης πολιτείας.
Ο δικηγόρος της εταιρίας Τζέφρι Ράμπορν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εφεσιβάλλει την απόφαση, καθώς όπως τόνισε “υπερβαίνει τα όρια της λογικής και της ακριβοδικίας”.

Οι δικηγόροι της Σίνθια Ρόμπινσον, χήρας του Μάικλ Τζόνσον, υποστήριξαν κατά τη δίκη ότι η RJ Reynolds δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους του καπνίσματος. Έτσι, ο Τζόνσον εθίστηκε στο κάπνισμα και οι προσπάθειες που κατέβαλε για να το σταματήσει απέτυχαν,  με αποτέλεσμα,  το 1996 να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνει.

“Η RJ Reynolds πήρε το ρίσκο να παρασκευάζει τσιγάρα και να τα πωλεί στους καταναλωτές, χωρίς να τους ενημερώνει επαρκώς για τους κινδύνους”, δήλωσε ο Ουίλι Γκάρι, ένας εκ των δικηγόρων της Ρόμπινσον.
 “Ελπίζουμε ότι η δικαστική απόφαση θα στείλει στην RJ Reynolds και στις άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες ένα μήνυμα που θα τους αναγκάσει να σταματούν να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων”.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η έφεση κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή και το ποσό της αποζημίωσης θα μειωθεί κατά πολύ.

Η μητρική εταιρία Reynolds American λίγες μέρες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την επικείμενη εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, Lorillard,  με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου και την κατάκτηση της αγοράς του ηλεκτρονικού τσιγάρου.