Φόβοι διπλωματικής έντασης με Αμερική για υπόθεση καρτέλ κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών

0

Παραδεκτή κρίθηκε από αμερικανικό δικαστήριο η άσκηση αγωγής κατά κινεζικών φαρμακοβιομηχανιών για παραβίαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού και χειραγώγησης των τιμών μέσω της δημιουργίας καρτέλ. Ο δικαστής διευκρίνισε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να λάβει υπόψη τον κίνδυνο όξυνσης των διπλωματικών σχέσεων Αμερικής-Κίνας προκειμένου να αποφασίσει για την εφαρμογή του αμερικανικού δικαίου.
Η αγωγή ασκήθηκε κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών ότι οι εταιρείες Hebei Welcome Pharmaceutical, Aland (Jiangsu) Nutraceutical, Northeast Pharmaceutical και Weisheng Pharmaceutical ελέγχουν από το Νοέμβρη του 2001 πάνω από το 60 τοις εκατός της παγκόσμιας αγοράς συμπληρωμάτων βιταμίνης C και καθορίζουν τις τιμές από κοινού προς όφελός τους. Στα πραγματικά περιστατικά που μνημονεύονται στο έγγραφο της υπόθεσης αναφέρεται ότι στο ίδιο  περίπου χρονικό διάστημα –από το 1997 έως το 2002- οι αμερικανικές εισαγωγές των εν λόγω συμπληρωμάτων έφτασαν και το 80 τοις εκατό, διότι σταμάτησαν οι εισαγωγές από ανταγωνιστικές εταιρείες εδρεύουσες σε άλλες χώρες.
Οι τέσσερις εναγόμενες φαρμακοβιομηχανίες δεν αρνήθηκαν τον ισχυρισμό χειραγώγησης των τιμών, αλλά απάντησαν ότι τις πρακτικές συντόνιζε το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, με συνέπεια να βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ των νομοθετικών προβλέψεων των δύο δικαίων. Ο δικαστής Cogan θεώρησε ότι αυτό δεν ελαφρύνει τους εναγόμενους από τη συνειδητή εκ μέρους τους παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, διότι η κινέζικη νομοθεσία -την οποία επικαλέστηκαν- δεν τους υποχρέωνε να παρανομήσουν. Στην 72-σέλιδη εισήγησή του επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εμπορίου είχε απλώς παρακινήσει σε «αυτοπειθαρχία» στον καθορισμό των τιμών.  «Ο όρος αυτοπειθαρχία δεν έχει το νόημα του πειθαναγκασμού σε χειραγώγηση των τιμών, ούτε σημαίνει κάποια σχετική υποχρέωση των εταιρειών. Οι φαρμακοβιομηχανίες μόνες τους οδηγήθηκαν σε συμφωνημένη καρτελοποίηση», σημείωσε ο Cogan.
Με φιλικό διάβημα υπέβαλε τις παρατηρήσεις της και η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία στήριξε τον ισχυρισμό των φαρμακοβιομηχανιών ότι οι πρακτικές τους επιβλήθηκαν από το εσωτερικό εμπορικό δίκαιο. Το δικαστήριο απέρριψε τις παρατηρήσεις για τον ίδιο λόγο που απέρριψε και τον συναφή ισχυρισμό των εναγομένων, επειδή δηλαδή τόσο το γράμμα όσο και η πρακτική εφαρμογή της κινέζικης νομοθεσίας τις διαψεύδουν. Εντούτοις παραδέχθηκε το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι διακρατικές σχέσεις από την πρόοδο της δίκης, αλλά μόνο για λόγους σύγκρουσης των ρυθμίσεων στις δύο έννομες τάξεις και όχι για πολιτικούς λόγους
Στο μεταξύ, εκκρεμούν σε αμερικανικά δικαστήρια άλλες δύο αγωγές κατά Κινέζων κατασκευαστών μαγνησίτη και βωξίτη για παράνομη δημιουργία καρτέλ.

 

Σχόλια