Φοιτητές Νομικής αθωώνουν καταδικασμένο σε ισόβια

0

Αφού είχε ήδη εκτίσει 12 χρόνια στη φυλακή χωρίς να σταματά να διακηρύσσει την αθωότητά του, ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για υπόθεση ανθρωποκτονίας αθωώθηκε τελικά χάρη στις ενέργειες φοιτητών Νομικής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Ο συγκεκριμένος άντρας είχε καταδικαστεί το 2001 σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοκατοχή, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο μια πολύ μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης από πυροβολισμό, που βρέθηκε σε ένα σακάκι στο σπίτι του. Το περασμένο έτος είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω καλής διαγωγής, ωστόσο θεωρούνταν ένοχος για την πολιτεία.

Τελικώς, η αθώωσή του έγινε με το ένδικο μέσο της επανάληψης της διαδικασίας, που υπέβαλαν οι φοιτητές Νομικής στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού τους προγράμματος “Πρόγραμμα Αθώωση”, που εστιάζει σε περιπτώσεις δικαστικών σφαλμάτων. Με την επανάληψη της διαδικασίας διενεργήθηκε νέα πραγματογνωμοσύνη επί των ιχνών της εκρηκτικής ύλης που είχαν οδηγήσει στην καταδίκη του και αποδείχτηκε με το νέο πόρισμα ότι αυτά δεν αποτελούσαν επαρκή απόδειξη για την απαγγελία καταδικαστικής απόφασης.

Ο δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση εξήρε το έργο των φοιτητών, ενώ ο αθωωθείς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους φοιτητές και εξέφρασε την επιθυμία του να ξαναρχίσει μια φυσιολογική ζωή, μετά την άδικη φυλάκιση του επί 12 έτη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την δημιουργία του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού προγράμματος, πριν από εννέα χρόνια, που η δικαστική διαδικασία καταλήγει σε αθώωση  κατηγορουμένου.

Σχόλια