Φόρουμ για την καλύτερη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου πρότεινε η Κομισιόν

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεση να καθιερωθεί ένα φόρουμ εθνικών εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.

Στο φόρουμ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως τις εργασίες του στα μέσα Απριλίου, θα συμμετέχουν δικαστές, δικηγόροι, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων στήριξης θυμάτων.

Οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή του κοινοτικού και του ποινικού δικαίου ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις προβληματικές περιοχές που ενδέχεται να ανακύψουν στο μέλλον.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνο Φρατίνι δήλωσε ότι το «φόρουμ θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα εποικοδομητικής ανταλλαγής ιδεών για όσους ασχολούνται σε καθημερινή βάση με την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου».

Η βασική ιδέα πίσω από τη σύσταση του νέου σώματος είναι η ενίσχυση της «αμοιβαίας αναγνώρισης» των διαφορετικών νομικών συστημάτων στην ΕΕ, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την αποτελεσματική εφαρμογή του ποινικού και κοινοτικού δικαίου.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι η εναρμόνιση των νομικών συστημάτων της ΕΕ πραγματοποιείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Σχόλια