Φουχιμόρι: Ένοχος για κατάχρηση εξουσίας

0

Σε έξι χρόνια φυλάκιση και καταβολή προστίμου 92.000 δολαρίων καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας.

Ο Περουβιανός πρώην πρόεδρος κατηγορείτο ότι έδωσε εντολή για τη διενέργεια παράνομης έρευνας και για την καταστροφή βιντεοκασετών και ηχητικών αρχείων από διαμέρισμα, το οποίο ανήκε στη σύζυγο του πρώην επικεφαλής για θέματα εθνικής ασφάλειας, Βλαντιμίρ Μοντεσίνος.
Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι είναι ο πρώτος αρχηγός κράτος του Περού, ο οποίος καταδικάζεται για αδίκημα που διεπράχθη κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Έφεση κατά της απόφασης ενδέχεται να ασκηθεί από τον Φουχιμόρι αλλά και από την πολιτική αγωγή.
Οι κασέτες, τις οποίες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «Τα βίντεο του Βλάντι», γυρίστηκαν μυστικά από τον ίδιο τον Μοντεσίνος. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εμφανίζεται στις βιντεοκασέτες να δωροδοκεί ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Ο Βλαντιμίρ Μοντεσίνος, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης τα τελευταία έξι χρόνια, δήλωσε ότι εκτελούσε εντολές του αρχηγού του.
Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι παραδέχτηκε ότι έδωσε την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αναζητούσε αποδείξεις για υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Η ανακοίνωση της καταδικαστικής ποινής συμπίπτει με την έναρξη δίκης στην οποία ο Φουχιμόρι κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο 69χρονος πολιτικός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας και της απαγωγής και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξης.

Σχόλια