Φρατίνι: Ελπίδα για περισσότερη δικαστική συνεργασία με τη Ρωσία

0

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα για περισσότερη συνεργασία στο μέλλον.

Η δικαστική αρωγή ΕΕ – Ρωσίας σημείωσε πρόοδο και στα τρία κεφάλαια του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, τα οποία αποφασίστηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής τον Μάιο του 2005.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω ότι η συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας έχει αναχθεί σε σημαντικότατο στοιχείο της στρατηγικής μας συνεργασίας. Δεσμεύομαι προσωπικά για την περαιτέρω και συνεχή ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας πάνω σε μια βάση κοινών αξιών», δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ΕΕ – Ρωσίας.

Στο κεφάλαιο της ελευθερίας, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι ο διάλογος για το καθεστώς της βίζας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαδικασίες εγγραφής αλλοδαπών και σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.

Στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ο επίτροπος Φράνκο Φρατίνι υπογράμμισε ότι είναι επιτακτικής ανάγκης η συνεργασία με τη Ρωσία ειδικά στον τομέα της στρατολόγησης μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές και εξέφρασε την ελπίδα να μπουν σύντομα οι βάσεις για τη συνεργασία της Ρωσίας με την Europol και την Eurojust.

Σχόλια