Γαλλία: Aθώωση γιατρού – κατηγορούμενου για ευθανασία

0

Αθώο έκριναν τα Γαλλικά δικαστήρια τον γιατρό, Νικολά Μπανζεμόν, ο οποίος δικαζόταν επειδή χορήγησε ενέσιμο θανατηφόρο διάλυμα σε επτά ετοιμοθάνατους ασθενείς του, προκειμένου να τους απαλλάξει από τους αφόρητους πόνους τους.

Ειδικότερα, ο 52χρονος Μπανζεμόν,  γιατρός στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της Μπαγιόν, κατηγορήθηκε ότι “δηλητηρίασε” επτά υπερήλικες ετοιμοθάνατους ασθενείς, χορηγώντας τους θανατηφόρες ουσίες, χωρίς να λάβει τη συναίνεση των συγγενών τους.

Ο Εισαγγελέας, Μαρκ Μαριέ, στην αγόρευσή του ζήτησε να επιβληθεί στον Μπανζεμόν ποινή φυλάκισης μόνο πέντε ετών με αναστολή και να μην του αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς ο κατηγορούμενος “δεν είναι δολοφόνος αλλά απλά λειτούργησε  ως ιατρός, ο οποίος έκανε λάθος”.
Οι δικηγόροι  του γιατρού έκριναν ότι η αθώωσή του αποτελεί μια πολύ σημαντική απόφαση, που θα υποχρεώσει τους πολιτικούς να προωθήσουν ταχύτερα τροποποιήσεις στο νόμο που αφορά την ευθανασία και το δικαίωμα στον θάνατο.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φαλ, δήλωσε ότι η υπόθεση Μπανζεμόν  ενισχύει τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.  

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο γιατρός κρινόταν ένοχος, κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμα και σε ισόβια, ενώ στο άκουσμα της απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

 

Σχόλια