Γαλλία: Αποσύρεται το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος

0

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου, Φρανσουά Ολάντ, το σχέδιό για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά την οποία θα προβλεπόταν και ρήτρα που θα επέτρεπε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από εκείνους που θα καταδικάζονταν για τρομοκρατία, δεν προχωρά καθώς δεν εξασφαλίστηκε η συνεργασία και η συναίνεση του Κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο μέτρο.

“Κάποια μέρη της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτήν τη στάση”, δήλωσε ο Φ. Ολάντ μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά τη διαπίστωση ότι η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αριστερά και η Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχει η δεξιά, “δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα κείμενο” και “ένα μέρος της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικό σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση”, “αποφάσισα να κλείσω τη συζήτηση”, σημείωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

Η απόσυρση του σχεδίου συνεπάγεται ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο προφίλ του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος το είχε ανακοινώσει σε ομιλία του την οποία είχε απευθύνει στο κοινοβούλιο,  μόλις τρεις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.