Γαλλία: Άρση της απαγόρευσης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

0

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας θα επιτρέπεται στο εξής η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο γαλλικό έδαφος, αίροντας σχετική κυβερνητική απαγόρευση.

Πρόκειται για την ποικιλία καλαμποκιού MON810, της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, το οποίο είναι το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφότου ο γερμανικός κολοσσός BASF εγκατέλειψε το σχέδιο να καλλιεργήσει σε χώρες της Ε.Ε, τις γενετικά τροποποιημένες πατάτες Amflora.

Η Γαλλία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ουγγαρία) απαγόρευσε την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 από το 2008. Η απαγόρευση ανακλήθηκε το 2011 λόγω απουσίας νομικής βάσης, όμως η γαλλική κυβέρνηση το Μάρτιο του 2012, επέβαλε εκ νέου το σχετικό περιορισμό στη Monsanto.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δικαστήριο έλαβε την ως άνω απόφαση εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται σε μεμονωμένα κράτη-μέλη να λαμβάνουν το μέτρο της απαγόρευσης της καλλιέργειας, εκτός αν προκύπτει σοβαρός και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος για το περιβάλλον, την πανίδα ή την ανθρώπινη ζωή ή πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 

Σχόλια