Γαλλία: Δικάζονται οι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της πλαστικής χειρουργικής

0

Μια από τις σημαντικότερες δίκες στα δικαστικά χρονικά της Γαλλίας ξεκίνησε αυτές τις ημέρες καθώς στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισαν ο ιδρυτής της εταιρείας Poly Implant Prothèse – PIP, Jean-Claude Mas και τέσσερα διευθυντικά στελέχη της, οι οποίοι κατηγορούνται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της πλαστικής χειρουργικής.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, η οποία προμήθευε με εμφυτεύματα βιομηχανικής σιλικόνης κλινικές και πλαστικούς χειρουργούς για επεμβάσεις προσθετικής στήθους, κατηγορείται για εξαπάτηση χιλιάδων γυναικών και για αισχροκέρδεια καθώς επί δέκα (10) έτη χρησιμοποιούσε απαγορευμένο υλικό για την κατασκευή των εμφυτευμάτων. Η εταιρεία, η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή και προμήθεια εμφυτευμάτων σιλικόνης έκλεισε το 2010, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 300.000 γυναίκες σε 65 χώρες ανά τον κόσμο, χρησιμοποίησαν τα επίμαχα εμφυτεύματα ενώ υπήρξαν και αρκετά κρούσματα εμφάνισης καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι η δίκη διεξάγεται με τη συμμετοχή 300 δικηγόρων, οι οποίοι εκπροσωπούν τις συνολικά 5.100 προσφεύγουσες.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης, ο Jean-Claude Mas απειλείται με επιβολή πενταετούς ποινής φυλάκισης και χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους 37.500 ευρώ.

Σχόλια