Γαλλία: Για απάτη καταδικάστηκε η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας

0

Πρόστιμα σε δύο από τις ομάδες της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και σε ηγετικά στελέχη της επέβαλε η γαλλική Δικαιοσύνη για την κατηγορία της απάτης.
Ειδικότερα, το Κέντρο Διασημοτήτων και βιβλιοθήκη της ομάδας καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 600.000 ευρώ, ενώ ο ιδρυτής της γαλλικής της πτέρυγας, Αλέν Ρόζενμπεργκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Η υπόθεση ξεκίνησε από τις καταγγελίες δύο γυναικών ότι η οργάνωση τις εκμεταλλεύτηκε, αποκομίζοντας πάνω από 20.000 ευρώ από αυτές τη δεκαετία του 1990. Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας, η οποία στη Γαλλία θεωρείται αίρεση, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σε προηγούμενη δίκη ο εισαγγελέας είχε ζητήσει όχι μόνο την επιβολή προστίμων, αλλά και τη διάλυση της γαλλικής Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας. Κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό όμως στην προηγούμενη φάση, καθώς τον Ιούλιο του 2008 τροποποίηση του σχετικού νόμου απαγόρευσε τη διάλυση οποιασδήποτε οργάνωσης καταδικάζεται για απάτη. Η τροποποίηση ήρθε στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα και ύστερα από έντονες αντιδράσεις καταργήθηκε, δίνοντας έτσι –όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι– τη δυνατότητα απαγόρευσης της οργάνωσης σε μελλοντική δίκη.

Σχόλια