Η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, κατέρρευσε την Τετάρτη [4/12] ύστερα από πρόταση δυσπιστίας που υπερψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) με πλειοψηφία 331 ψήφων.
Ο αριστερός συνασπισμός NFP και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) ψήφισαν κατά του πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit, αφού ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να προωθήσει το σχέδιο προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης του 2025 χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Τα πιθανά σενάρια
Ο Μισέλ Μπαρνιέ πιθανότατα θα κληθεί να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ αυτό το καλοκαίρι, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και δεν θα μπορεί να ψηφίσει νέους νόμους. Εναπόκειται στον Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η επιλογή του νέου πρωθυπουργού θα είναι περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί με ψήφο εμπιστοσύνης από μια κατακερματισμένη Βουλή χωρίς σαφή πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνο τον ερχόμενο Ιούλιο.
Ο επόμενος πρωθυπουργός;
Από την Τετάρτη κυκλοφορούσαν μερικά ονόματα, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνού, ή ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem.
Ορισμένα κόμματα που συγκροτούν τον αριστερό συνασπισμό NFP, επέμειναν στην αρχική τους επιλογή. αυτή της οικονομολόγου Λουσί Καστέτς.
Η Καστέτς, το όνομα της οποίας προτάθηκε για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι από το NFP και απορρίφθηκε άμεσα από τον Μακρόν, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι “έτοιμη να κυβερνήσει”.
Ο Μακρόν επικρίθηκε έντονα επειδή ανέλαβε εξ ολοκλήρου την υπόθεση για την εξεύρεση του νέου πρωθυπουργού, αφήνοντας εκτός διαλόγου τα μέλη της Βουλής.
“Αν αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος θέλει να αποτρέψει μια νέα κυβερνητική κατάρρευση, θα πρέπει να επιτρέψει στους βουλευτές να καταλήξουν σε ένα πιο συναινετικό σχήμα”, δήλωσε ο Φρανσουά Ξαβιέ-Μιλέτ, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Γαλλικών Δυτικών Ινδιών.
Τι θα ακολουθήσει για τον Πρόεδρο Μακρόν;
Αν και η θητεία του Προέδρου Μακρόν ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2027, ορισμένα κόμματα ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του κράτους λόγω του πολιτικού χάους που έχει προκληθεί μετά την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο.
Μόνο το 22% των Γάλλων είναι ικανοποιημένο από τον Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την Ifop.
Ο Μακρόν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στα αιτήματα αυτά με τη δέσμευση ότι θα εκπληρώσει τον ρόλο του “με όλη μου την ενέργεια, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”.
Ο προϋπολογισμός ;
Εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές της εξουσίες για να περάσει τον προϋπολογισμό με διάταγμα, εξήγησε ο Μιλέτ.
Στην περίπτωση του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης, το διάταγμα μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 50 ημέρες αδιεξόδου, ενώ ο εθνικός προϋπολογισμός μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 70 ημέρες συζήτησης.
Η Γαλλία δέχεται σήμερα πιέσεις από την ΕΕ για τις δαπάνες της. Το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ της, όταν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ υπαγορεύουν ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 3%.