Γαλλία: Νέα μέτρα κατά του υπερπληθυσμού των φυλακών

0

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νόμο για την αύξηση των προϋποθέσεων επιβολής περιοριστικών όρων αλλά και τη λήψη άλλων μέτρων, με στόχο τη μείωση του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας.

Το σωφρονιστικά καταστήματα της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια είναι υπερπλήρη και ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί για την εξομάλυνση του φαινομένου. Ο πληθυσμός των φυλακών έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση την τελευταία δεκαετία και έχει φτάσει τα 70.000 άτομα, κυρίως λόγω των βαρύτερων ποινών που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τις νέες μεταρρυθμίσεις, οι δικαστές, θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα επιβάλλουν περιοριστικούς όρους αντί για ποινή φυλάκισης, σε όσους καταδικάστηκαν σε ποινές κατώτερες των πέντε ετών.
Ωστόσο, ο νέος νόμος προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, αφού πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Francois Hollande, δεν αντιμετώπισε όσο σκληρά θα έπρεπε την εγκληματικότητα.

Ο συνωστισμός στις φυλακές αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα παγκοσμίως.
Τον περασμένο Αύγουστο, η ιταλική Γερουσία ενέκρινε ένα μέτρο για τη μείωση του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο μειωνόταν ο χρόνος προφυλάκισης και θεσπίζονταν εναλλακτικές ποινές για αδικήματα ήσσονος σημασίας.