Γαλλία: Νέα νομοθεσία περί σεξουαλικής παρενόχλησης

0

Νέα νομοθεσία για την σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο υποσχέθηκε να προτείνει η νέα Γαλλίδα Υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Najat Vallaud- Belkacem, κατόπιν πιέσεων από μέλη του φεμινιστικού κινήματος. Ο προηγούμενος νόμος για την σεξουαλική παρενόχληση ανακλήθηκε στις αρχές αυτού του μήνα με απόφαση του γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας, λόγω αοριστίας.

Ειδικότερα, η Vallaud-Belkacem τόνισε ότι το νομοθετικό κενό που άφησε η ανάκληση του προηγούμενου νόμου είναι ανεπίτρεπτο και ότι θα ψηφιστεί νέα νομοθεσία για το θέμα, πριν το καλοκαίρι. Σχολίασε επίσης ότι η Γαλλία έχει να κάνει ακόμη αρκετά βήματα στην κατεύθυνση της εξίσωσης δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.

Το Υπουργείο για τα Δικαιώματα των Γυναικών δημιουργήθηκε από τη νέα κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, σε συνέχεια σχετικών προεκλογικών  δεσμεύσεων του κόμματός του. Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, όσον αφορά την εξισορρόπηση ανδρών και γυναικών στα δημόσια αξιώματα, πράγμα που έκανε και πράξη διορίζοντας γυναίκες σε 17 από τις 34 θέσεις της νέας κυβέρνησης. Το πρόβλημα της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών στο Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τις υψηλόβαθμες θέσεις σε επιχειρήσεις είναι ορατό, γεγονός που εξηγεί την νομοθετική τάση θεσμοθέτησης θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιου θετικού εξισωτικού μέτρου υπέρ των γυναικών ήταν πρόσφατος νόμος με τον οποίο υποχρεώνονται οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις να τηρούν τουλάχιστον την αναλογία 60-40 στο ποσοστό ανδρών – γυναικών που θα κατέχουν διευθυντικές θέσεις.

«Σαφώς χαιρόμαστε που η κυβέρνηση Ολάντ στελεχώνεται σχεδόν ισότιμα και από τα δύο φύλα. Χαιρετίζουμε επίσης το διορισμό γυναίκας Υπουργού για τα Δικαιώματα των Γυναικών, η οποία είναι επίσης και κυβερνητική εκπρόσωπος. Παρότι παρατηρείται πρόοδος, το έργο μας δεν σταματά. Η ποσότητα όμως δεν είναι το ίδιο με την ποιότητα: συχνά βλέπουμε ότι τα λιγότερο σημαντικά χαρτοφυλάκια, όπως η οικογένεια ή η προστασία των ατόμων με αναπηρίες, δίνονται σε γυναίκες, ενώ η άμυνα ή η οικονομία παραμένουν ανδρικές υποθέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της φεμινιστικής οργάνωσης “La Barbe”.