Γαλλία: οι δικαστικές περιπέτειες του Ντομινίκ Στρος-Καν συνεχίζονται

0

Η επιστροφή του Ντομινίκ Στρος-Καν στη Γαλλία έγινε δεκτή με ανάμικτες αντιδράσεις και πλούσια τηλεοπτική κάλυψη. Η παύση της ποινικής δίωξης από την νεουορκέζικη εισαγγελία και ο επαναπατρισμός δεν σημαίνουν όμως το τέλος των δικαστικών του περιπετειών, αφού στη Γαλλία θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει άλλες σοβαρές κατηγορίες. Ήδη από τις αρχές Ιουλίου έχει κατατεθεί μήνυση για απόπειρα βιασμού από την μυθιστοριογράφο Τριστάν Μπανόν, η οποία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Το υποτιθέμενο αδίκημα έλαβε χώρα οχτώ χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2003, γι’ αυτό και κατά την μηνύτρια δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις. Η Γαλλίδα συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο γάλλος πολιτικός προσπάθησε να την βιάσει εντός ενός διαμερίσματος στο κέντρο του Παρισιού, όπου εκείνη του έπαιρνε συνέντευξη. Με την οχτασέλιδη καταγγελία η Banon ισχυρίζεται ότι ο DSK έχει επιτεθεί σε γυναίκες σε διάφορα ξενοδοχεία παγκοσμίως. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ασφαλώς αρνείται την καταγγελία, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «φανταστικά» και προσάπτοντας χρηματικά κίνητρα στην καταγγέλλουσα, ενώ κατέθεσε κι αυτός μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση με σκοπό να προστατέψει τη βαλλόμενη υπόληψή του.

 Η έρευνα προς το παρόν δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ ήδη πολλές προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής σκηνής έχουν καταθέσει για την εν λόγω υπόθεση ενώπιον της Αρχής Καταστολής Εγκλημάτων κατά τις Τιμής του Ανθρώπου (BDRP). Ο συνήγορος του φερόμενου θύματος έχει ζητήσει και την εξέταση της Piroska Nagy, πρώην υπαλλήλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την οποία ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε συνάψει σύντομης διάρκειας δεσμό το 2008. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και η κλήση σε απολογία του ίδιου του φερόμενου ως θύτη, για να δώσει την δική του οπτική πάνω στα γεγονότα.
Η προανάκριση θα ολοκληρωθεί με την εξέταση κι άλλων προσώπων τις ερχόμενες εβδομάδες, προκειμένου να συλλεχθεί αποδεικτικό υλικό. Αν από αυτά δεν προκύψει σοβαρή ένδειξη για την παραπομπή του κατηγορουμένου, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο από τον εισαγγελέα. Αν από την άλλη οι ανακρίσεις φέρουν στο φως νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, ο εισαγγελέας θα διατάξει εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το γαλλικό ποινικό κώδικα ο βιασμός ενδέχεται να επιφέρει έως και δεκαπέντε χρόνια φυλάκισης.

 

Σχόλια