Γαλλία: Πολιτικές αναταράξεις στον απόηχο της έφεσης κατά της αθώωσης ντε Βιλπέν

0

«Αποφάσισα να εφεσιβάλω την απόφαση. Ό,τι κι αν συμβεί, θα υπάρξει δεύτερη δίκη». Η δήλωση αυτή του γενικού εισαγγελέα Ζαν-Κλοντ Μαρέν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 την περασμένη Παρασκευή, άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, λίγο μετά την απαλλαγή του πρώην πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν από τις κατηγορίες της συνωμοσίας σε βάρος του νυν προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.
Μολονότι προαναγγελθείσα, η έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης προκάλεσε μομφές κατά της κυβέρνησης για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο κ. ντε Βιλπέν έκανε ευθέως λόγο για ανάμειξη της γαλλικής προεδρίας στην εν λόγω εξέλιξη, κατηγορώντας τον κ. Σαρκοζί ότι δρα βασισμένος σε μίσος προς το πρόσωπό του: «Αυτή η απόφαση είναι πολιτική απόφαση και δείχνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτιμά να συνεχίσει με τη σκληρότητα και το μίσος, παρά να ασκήσει τα καθήκοντά του». Μέλη της αντιπολίτευσης και μερίδα του Τύπου έδειξαν να συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Στην πρώτη γραμμή άμυνας από την πλευρά της κυβέρνησης βρέθηκε η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Μισέλ Αλιό-Μαρί, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν έδωσε «καμία εντολή ούτε προτροπή οποιασδήποτε φύσεως» στον εισαγγελέα να εφεσιβάλει την απόφαση για την υπόθεση Clearstream. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτφέ δικαιολόγησε την εισαγγελική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι, χωρίς αυτή, «η συζήτηση δεν θα ήταν ολοκληρωμένη». Παρέμβαση για το θέμα έκανε, όμως, και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση. «Είναι ποινική δίκη. Καταλαβαίνετε; Πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, όχι πολιτική», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή της, ενώ άφησε και αιχμές κατά των μέσων ενημέρωσης: «Εκπλήσσομαι από την ελάχιστη εμπιστοσύνη που σίγουρα ο κ. ντε Βιλπέν, αλλά και τα ΜΜΕ φαίνεται ότι έχουν στη γαλλική Δικαιοσύνη».
Η υπόθεση Clearstream αφορούσε σε καταγγελίες περί μυστικών λογαριασμών του νυν προέδρου της Γαλλίας, επιχειρηματιών και πρώην μυστικών πρακτόρων στο ομώνυμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου. Στους λογαριασμούς αυτούς φέρονταν να έχουν κατατεθεί προμήθειες από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κατηγορίες απεδείχθησαν ανυπόστατες και ο κ. Σαρκοζί και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπέβαλαν μηνύσεις, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία δυσφήμησής τους». Ο κ. ντε Βιλπέν βρέθηκε στο εδώλιο επειδή φερόταν να έδωσε εντολή για μυστική διεξαγωγή έρευνας για τον εσωκομματικό του αντίπαλο, μολονότι γνώριζε πως ο κ. Σαρκοζί είναι αθώος. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν, όμως, σαφείς αποδείξεις πως προσπάθησε να δυσφημήσει τον Γάλλο πρόεδρο, και έτσι τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Το ίδιο συνέβη με έναν ακόμη συγκατηγορούμενό του, ενώ οι υπόλοιποι τρεις καταδικάστηκαν για συνωμοσία.

Σχόλια