Γαλλία: Στο στόχαστρο του Σαρκοζί οι παιδόφιλοι

0

Το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γαλλία, σχετικά με την αντιμετώπιση ενός καταδικασμένου παιδόφιλου, ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, να αναγγείλει νέα μέτρα, προκειμένου να καταστεί πιο ενδεδειγμένη η στάση της Πολιτείας έναντι όσων διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα και δη των υπότροπων παιδεραστών.

Ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι οι ένοχοι για σεξουαλικά εγκλήματα δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από το σύστημα μείωσης των ποινών αλλά θα αποφυλακίζονται μόνο αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους στο ακέραιο κι έπειτα από εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής τους από ομάδα ιατρών, ενώ όσοι κρίνονται επικίνδυνοι και δεν δεχτούν να υποβληθούν σε ψυχιατρική και ορμονική θεραπεία θα μπαίνουν σε ένα ειδικό «κλειστό νοσοκομείο» έως ότου κριθούν μη επικίνδυνοι.

Παράλληλα , μπροστά στην προφανή αδυναμία του συστήματος να προστατέψει τα αθώα θύματα, ο Νικολά Σαρκοζί δεν δίστασε να μιλήσει για «χημικό ευνουχισμό» των ενόχων, με την έννοια της ορμονικής θεραπείας που θα υποχρεωθούν να έχουν οι ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων.

Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι παράγοντες εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις τόσο για τον τρόπο εφαρμογής όσο και για τη συνταγματικότητα των αναγγελθέντων μέτρων.